Почитай баща си и майка си

дек. 4th, 2012 | By | Category: Най-новото, Текстове на проповеди

honorparents1Днес бих искал да говоря за децата.Едно дете се връщало от Неделен урок и майка му го попитала какво е научило.А то отвърнало,че урокът бил за това как израилтяните превземали Йерихон. Разбира се,майката била любопитна да чуе за това, какво е научило детето й и го помолила да й разкаже.То започнало да разказва:„Израилтяните отиват и първо изпращат снайперисти и избиват всички стражи по кулите. След това изпращат тежка артилерия и най-накрая със самолетите сриват града.” Чувайки този разказ,майката останала без думи и ядосана попитала „Наистина ли на това ви учат?“ а детето с усмив казало „Не бе мамо, ама ако ти кажа какво ни казаха, няма въобще да повярваш.“

Та ,проблемът с децата е много тънък.Един човек е казал,че ако искаш да направиш нещо: си го направи сам;наеми някой и му плати да ти го направи, но в никакъв случай недей да даваш на децата ти да го правят. Всички знаем, че има период в човешкият живот, когато сле деца. Едно дете трябва да бъде научено на всичко и обикновенно от страна на родителите се хабят доста нерви. Но Библията казва,че децата са благословение. Така,че ние трябва да им обръщаме специално внимание.

Заповедта,която апостол Павел дава към децата е : „Деца,покорявайте се на родителите си във всичко,защото това е угодно на Господа.” Преди всичко ние трябва да знаем едно нещо, Бог обича децата. Ако вие сте имал родител,който ви е наранявал или се е отказал от вас, знайте, че Небесният ви родител, Бог, няма да го направи. Той казва на децата, че те са благословение за семейството, в което се намират. Бог обича абсолютно всяко дете. Дори Той казва, че за да наследим Божието Царство ние трябва да станем като децата. Всяко едно дете трябва да знае, че Бог го обича. Когато говоря за дете,предполагам си мислите за 4/5 годишно дете, но не, всеки един от нас е дете и си има родител.

Децата са благословение. Чуйте Псалом 127:3 какво казва: „Ето ,наследството от Господа са децата и награда от Него е плодът на утробата.” Аз много обичах да се шегувам, понеже моите родители са ме родили,когато те са били над определена възраст и не са очаквали дете. Та, така се случило, че не съм бил планиран. И все се шегувам като кавам, че аз съм бил грешката. Но майка ми един ден ме дръпна настрана и ми каза, че всъщност аз съм Божий подарък на семейството. От този ден нататък,аз се чувствам страхотно,защото знам,че и родителите ме обичат и съм подарък за тях.Трябва да знаем,че Бог толкова много ни обича, че ни е отделил специален стих в Библията,

„ Деца покорявайте се на родителите си във всичко.” Колосяни 3:20

Някой ще каже,че така добре съм започнал, а сега говоря за покоряване. Колко от нас, децата, обичаме да се покоряваме на родителите си независимо от възрастта си? Винаги има проблеми. Спомням си, кото се връщах от Америка за лятната ваканция всяка година. Първите две седмици бях много послушен, понеже родителите ми много ми липсваха, но след тези две седмици пак започвах да ги ядосвам.

Трябва да знаем, че Бог иска да имаме хубав живот, ако не го интересуваха децата, той нямаше да ни дава толкова хубава заповед да се покоряваме на родителите си. Сещате ли се, кое е най-лошото нещо за едно дете? Това не е, че бащата се кара, а че не му обръща внимание.

Спомням си, моята съпруга ми беше казвала, че в чужбина, няма такъв обичай, когато детето ти не слуша да го биеш, както ние тук в България правим. На мен ми стана любопитно, тогава след като не са те били, какво са правели, за да те накажат? И съпругата ми ми каза,че най-лошият момент в нейния живот бил когато е направила нещо лошо и баща й само я поглежда и спира да й говори. Интересното е, че и в Библията е по същият начин. Знаете, евреите са Божии деца, знаете ли за какво са се молели те? Те не са искали от Бог да не ги наказва, а когато те викат към Него, Той да не мълчи. Защото, когато Господ замълчи, евреите не знаят какво да правят и настава хаус.

Ние трябва да се подчиняваме на родителите си. Знаете ли, че първата заповед в Библията, която има обещание е – Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята…”Т.е. има някакво благословение в нея. Веднага изниква един въпрос- Какво означава подчинение? Това е да знаеш, че това, което ти казват родителите е за твое добро. Осъ
знаете ли това, да слушате родителите си става много лесно.

Има много от нашата църква, които са в тинейджърска възраст. И основната цел на всеки един от тях е да покаже, колко са глупави неговите родители. Всеки един от вас сигурно е изпитал това. Аз така бях с баща ми, защото толкова ме ядосваше, но е било за добро. И това искам децата да знаят, че всичко, което родителите им са правили е било за тяхно добро.

Трудно е обаче,когато си тинейджър и се събереш с други приятели и те започват да те карат да пушиш да пиеш и така нататък. И вие, разбира се, отговаряте, че вашите родители не ви дават. Тогава започват пък приятелите да ви се подиграват, че правите това, което родителите ви кажат. Така вие започвате да се чувстате зле, не на мястото си.

Едно нещо искам да ви кажа, когато се подчинявате, вие правите правилното нещо. Библията ни казва, че когато някой действа правилно, винаги се намира някой, който да му се присмее. Исус каза, че Него са гонели, ще гонят и нас. Защо Го гонеха? Защото правиеше правилното нещо.

Повечето хора, когато постъпваме правилно, ни се смеят, защото ги е яд, че те не могат да го направят. Ще ви дам един приемер. Представете си, че вашето дете не пуши и не взима и наркотици, а всички негови приятели около него му се присмиват. Вътрешно знаете ли какво си мислят? Те искат да бъдат като вашето дете, здрави и читави, но единствената защитна реакция на човека е да нападнеш някой. Това е човешката природа. Когато Бог отиде при Адам и го попита защо е ял от дървото, той обвини жената, а жената обвини-змията.Та, деца, когато някой ви се подиграва, че вършите нещо добро, знайте че те ви завиждат, че те самите не могат да го вършат.

Вижте Ефесяни 6:1-3 :

„Деца, покорявайте се на родителите си в Господа;Почитай баща си и майка си“,което е първата заповед с обещание,за да ти бъде добре и да живееш много години на земята“.

Това е едно страхотно обещание! То не ти дава само много години живот, защото хората живеят дълго, но и животът им е осеян в постоянни плачове и скърби. Но ако ти имаш добра връзка с родителите си, когато дойде трудния момент в живота ти, ти имаш на кого да се облегнеш. Знаете ли, че най-много самоубийства стават по време на Рождество Христово, защото това е семеен празник и всички се събират заедно, а хората скарани с родителите си не могат да си отидат в тях. Те остават самотни на този празник и избират най-лошия изход.

От всичко това, което казахме, трябва да знаем едно. По-добре да съм благословен от Бог, отколкото да съм харесван от приятелите си. Вашите приятели могат да ви харесат само след като направите лошото. Деца, вие сте обичани от Бог, независимо какво отношение някои от вашите родители имат към вас. Те дълбоко в себе си ви обичат. Вие сте наградата, която вашето семейство е получило. Вие сте благословението на майка си и баща си. Вие сте дар от Бога. Бог иска от вас да живеете добре, затова покорявайте се на родителите си в Господа.

Изберете днес да бъдете благословени от Бог като слушате и се подчинявате на родителите си!

Leave a Comment