Товарите в живота

сеп. 9th, 2014 | By | Category: Блог, Най-новото

„Бъдете мили към всички, понеже всеки човек страда с нещо в живота.“

b7770-Mar-3-4-editedСамо ако знаехме битките, които другите хора водят в живота си, със сигурност щяхме да сме по-снизходителни, по-смирени, по-благи и по-милостиви към тях. Не е добре да си смятаме, че страдаме повече от някой друг, само защото не знаем нещата, с които те страдат. Ако постоянно се сравняваме така – стигаме до отчаяние, а това би ни и развалило връзката с Бог.

Често си казваме – само да му имам живота, но не осъзнаваме, че това означава да му имаме цялото  здравословно, материално състояние, всичките обстоятелства в живота, всичките отговорности, всичките болести, всичките задължения. Сигурен съм, че бързо, бързо ще поискаме от Бог да си ни върне нашият животец, и ще сме доволни.

Какво да правим с тези проблеми в живота си. Библията ни дава няколко съвета.

Има някои товари в живота, които трябва сами да си ги носим.

всеки има да носи своя си товар. Галатяни 6:5

Съпруга и съпругата, с която сме женени, работата, която работим. Решенията, които вземаме като семейство. Не може някой друг да дойде и да обича съпругата ми вместо мен. Не може когато се карам на децата си, да извикам съседката и тя да им се накара, а пък аз да страня от този товар. Не е логично.

Ние сме отговорни за нашата си поддръжка и физическа и духовна. Не можем просто да седнем и да чакаме Бог да се грижи за нас. Библията ясно казва, който не работи, не трябва да яде. Християните не трябва да са мързеливи или безхаберни към задълженията си. Ако няма работно място, трябва да се молим Бог да създаде повече да има за нас и другите.

Нашата връзка с Бог – това си е наша отговорност, дали ще се молим, дали ще четем, дали ще ходим на църква, дали ще общуваме с други вярващи. Никой не може да вярва вместо мен, не може да изпълнява Божият закон вместо теб.

Та, видяхме, че имаме задължения към Бог, към съпруга/та, към църквата, към работата , и че това са неща, които сами трябва да си ги носим.

Някои товари в живота, трябва да се споделят

Един на друг си носете теготите – Галатяни 6:2

Живота понякога ни предлага такива неща , че е трудно да се справим сами. Понякога тези проблеми са морални, болести, страдание, безработица, финансови, емоционални …Каквито и да са – ние трябва да сме съпричастни към хора, които минават през такива проблеми и да им помагаме в трудностите. Няма нещо по-прекрасно от братската и сестринската любов и грижа. Когато се грижим за други, дори преди да са ни казали нуждите си, ние ставаме повече и повече като Христос.

Сам Бог казва, не е добре за човек да бъде сам. Затова има Ева, затова има Църква (братя и сестри), човек който живее сам е … сам.

Но най-хубавото от всичко това е, че има Един на Който ние можем да възложим товарите си и с Негова помощ да изминем през отреденият ни от Бог път. Словото казва “ Възложи на Господа това, което ти е възложил и Той ще те подпре; Никога не ще допусне да се поклати праведният.“ Пс. 55:22

Обърнете внимание, че Бог няма да вдигне проблемите от нас, няма да ги премахне, а ще бъде редом до нас, дори и в най-мрачните моменти от живота. А ние от това най-се страхуваме, нали? Да не останем сами. Затова за някои смъртта е толкова зловещо нещо, понеже е единственото място, където човек ходи сам … казват невярващите. Ние знаем, че Този наш Спасител, Исус Христос е с нас и дори и когато минаваме пред долината на мрачната сянка. Та, ако Христос е с нас дори и в смъртта, колко повече ще е с нас и в живота.

Нека знаем, има проблеми, които сами трябва да ги решим, има други, които като семейство (църква) трябва да ги решим, но и двата вида проблеми трябва да отиват пред Бог с молитва, и Той обещава „ще те подпре; Никога не ще допусне да се поклати праведният“

 

photo taken from http://nepalitimes.com/assets/uploads/gallery/b7770-Mar-3-4-edited.jpg

Leave a Comment