Когато стане трудно да вярваш

сеп. 25th, 2014 | By | Category: Блог, Най-новото

QuestionВсичките четири евангелия разказват за първата среща на учениците с възкръсналият Господ и във всяко едно от тях се описва, че учениците са имали трудност с приемането на Исусовото възкресение.

Може би най-голямата причина, поради, която те са имали проблем с вярата си е била начина, по който Исус е умрял. В смъртта си, Той е изглеждал слаб и безпомощен. И нека се замислим, та Той е Месията – как може да позволи да Му се случи нещо такова? Ако е Божият Син, защо не е слязъл от кръста, когато са Му се подигравали? Защо е позволил на поробителя, Рим, в лицето на Пилат Понтийски да има власт над Него? Защо, от всички видове смърт, Исус е подложен на най-унизителната, разпъване на кръст?

Когато имаме проблем с вярата си, най-често повтарящият се въпрос, който си задаваме е нещо от рода на: Защо Бог не направи нещо, за да запази живота на …? Защо Бог позволява … да страда? Защо позволява Бог вирусът ебола да вземе толкова жертви? Защо позволява Бог да има глад и войни? Проблема е, че не можем, някак си, да съгласуваме страданията и ужасите в живота с Бог, който има силата да сложи край на всичко това.
Та, можем да заключим, че учениците са имали подобен на нас проблем с вярата.

Наред с трудните въпроси, трябва да обърнем внимание на реалността на Възкресение Христово. Това е толкова важно събитие, понеже то доведе до решаване на проблема на вярата на учениците. Те започнаха да вярват, понеже можеха да видят, че Исус наистина има силата да победи страданието и смъртта.

Учениците бяха блажени, че видяха това, но ние, които вярваме, без да виждаме, сме по-блажени от тях. И утехата ни е, че в моменти на разклатена вяра изпълнена с много въпроси, ние трябва да си спомним на какво ни се основава вярата – а именно, на възкръсналият Господ. И когато си спомним, да се държим здраво и непоколебими за тази вяра и да Му се доверим във всички.

И Той им каза: Защо се смущавате и защо се пораждат такива мисли в сърцата ви? Погледнете ръцете Ми и нозете Ми – Аз съм същият; пипнете Ме и вижте, защото дух няма плът и кости, както виждате, че Аз имам. Лука 24:38-39

Leave a Comment