Изпълнени с Насърчителят

ное. 6th, 2014 | By | Category: Блог, Най-новото

и те изпратиха Варнава в Антиохия, който, като дойде и видя делото на Божията благодат, зарадва се и увещаваше всички да постоянстват в Господа с непоколебимо сърце.
ДА: 11:23

enc2Святият Дух е Насърчителят*. Всеки, който иска да окуражава/увещава другите, първо трябва да бъде изпълнен с Насърчителят, точно както бе Варнава. Заради присъствието на Духа в него, той с готовност можеше да отдаде на Божието водителство.

Нашето собствено Аз и инстинкт/желание за само-прослава са толкова силни, че само Духа може да направо нужната промяна, чрез която да изпълним Божиите цели. Нека знаем, че всеки път, когато окуражаваме и увещаваме другите, Бог работи в нас и чрез нас.

Факта, че Варнава бе добър, щедър, мил и богоугоден човек, не бе само защото имаше добро възпитание или образование, ами и защото бе изпълнен със Святият Дух. Същият този Дух, който живееше във Сина на Увещанието, е Святият Дух, който е даден на всеки един, който вярва в Исус Христос.

Святият Дух ни се дава, когато се новородим, и оставаме изпълнени с Него, като се покайваме за греховете си и се отдаваме на Неговото водителство в живота ни. Божието желание е всеки християнин да бъде изпълнен с Насърчителят, за да може всеки от нас да Насърчава/увещава като Варнава. Същата слава, която Варнава носеше на Бог чрез живота си, може да бъде носена и от нас чрез нашият начин на живот по Бога.

Бъдете насърчители!

_______________________

*Говорейки за идването на Духа, Исус в Йоан 14:16-17, използва една интересна гръцка дума с доста широко значение. Думата е παράκλητος (параклетос), която може да означава: утешител, застъпник, защитник, адвокат, насърчител,окуражител, помощник)

 

Leave a Comment