Глупак ли си?

фев. 28th, 2011 | By | Category: Блог, Най-новото

ilst138Преди време имахме събиране на класа и си говорихме на всякакви теми. Не може да си представите колко оживени разговори  може да се водят, след като съучениците ти разберат, че си пастор.

В разгорещилата се дискусия, една от темите бе за просперитета и това, колко е важно човек да е успял в живота. Повечето се съгласиха с това, че за да има човек смислен живот, той трябва да живее като придобива постоянно и много, за да бъде постоянно и много щастлив. Заключението бе, че просперитета е хубаво нещо, хубаво е да успяваш и да имаш много, защото това носи радост.

По принцип, много от хората са съгласни с тази сентенция – да си успял в живота е хубаво нещо, носи ти радост и пълнота в живота. Трябва да се съгласим обаче, че това твърдение представя един проблем за християните, а именно въпроса, който всички противници на християнството задават: „Ако има добър Бог, защо той позволява  лошите хора да просперират/да им се случват добри неща, докато добрите страдат?” Защо един, който се занимава с убийства, проституция, наркотици има пари и палати, и е … проспериращ, докато аз, малкият аз, който оставам верен на Бог и спазвам закона на държата до дупка … понякога няма и какво да ям? Това е може би най-древният аргумент, който хората са имали и имат против съществуването на Бог.

Преди време изучавахме книгата Еклексиаст. В глави 6-7 Учителят дава отговор на този въпрос. В тези глави той разглежда живота от гледна точка на това твърдение: „просперитета е хубаво нещо, хубаво е да успяваш и да имаш много, защото това носи радост.” Понякога дори и християните живеят с това виждане, забравяйки Бог. Изведнъж стават много заети с просперитета  до такава степен, че забравят тялото Христово, забравят и Бог. Те стават много критични към всичко и всеки. Мислят си, че ако са проспериращи, Бог е с тях.

Кохелет казва: аз не мисля така!

Всъщност, знаете ли кой е единственият човек в Библията, който бива лично наречен от Бог глупак? Не е атеиста, не е убиеца, не е изнасилвача, а е:

… Нивите на един богаташ родиха много плод. И той си каза: Какво да правя, защото нямам къде да събера плодовете си. И реши: Ето какво ще направя: Ще съборя житниците си, и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и богатството си. И ще кажа на душата си: Душо, имаш много, натрупано за много години; пенсионирай се успокой се, яж, пий, весели се.

А Бог му рече: Глупако! Тая нощ ще ти изискат душата; а това, което си приготвил, чие ще бъде?  Така става с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога. Лука 12:16-21

Та, върпоса, който постоянно трябва да си задаваме е: Аз глупак ли съм?

Leave a Comment