Отговорността да казваме НЕ!

мар. 26th, 2011 | By | Category: Блог

043640200316

Здравейте мили читатели. Днес ще разгледаме темата за нашите отговори. Както казва Христос: Мат 5:37 ”Но говорът ви да бъде:Да,да!Не,не!” и естествено, за да вършим Божията воля,трябва да можем да казваме ДА или НЕ. Днес ще разгледаме как да поемем своята отговорност и да казваме НЕ. Нека да започнем първо към нас самите: ние трябва да казваме много пъти НЕ на нашия вътрешен човек (да не преяждаме, да не мързелуваме, да не лъжем, да не се напиваме и т.н.)нещата,за които Бог ни е показал,че са грях, който води до робство и смърт. Трябва да се възпротивим на греха до смърт,за да не погубим себе си и да се откъснем от Божията любов.

По-интересното обаче е,че ако не можем да кажем НЕ на ближният си, когато трябва също извършваме грях, който води до тежки последствия. Какво знаем нашата отговорност като християни е да ограничаваме злото, като взимаме правилни решения и да сме твърди да казваме НЕ!

Когато казваме НЕ трябва да е с кротост, а не с малодушие. Трябва да сме търпеливи, и когато дойде момента за НЕ, да сме решителни. Според мен най-голямата пречка да казваме НЕ са нашите чувства към най-близките. И нека си представим,че това дете на снимката е нашето дете, усмихнато, красиво,

любящо, каквото и да поиска отговорът ни ще е ДА? Да ама ако е така родителите ще го осакатят и погубят като личност! Бог ни заповядва да обичаме ближният си, като себе си и ако можем да казваме НЕ на себе си, ще можем да казваме НЕ и на ближният. За да можем да казваме НЕ на себе си, трябва да обичаме Христос. Споняте ли си темата: Аз силен ли съм?; там разбрахме, че всяка сила за добро, е чрез Христос Нашия Господ и Спасител, Който умря за нас, за да сме свободни от греха и да имаме вечен живот.

Мили християни, нека да внимаваме в отговорите си, нека макар и да знаем, че ще стане война като кажем НЕ, да го кажем. Нека макар и за определено време приятел да се отдръпне от нас понеже сме му казали НЕ. Нека макар детето ни да ни каже, че ни мрази като сме му казали НЕ. Нека всички да кажем едно голямо НЕ на греха към нас самите и към нашия ближен. И тогава Господа Христа ще ни даде ум и сила да даваме правилните отговори и да сме истинска светлина за хората! Господ да ни благослови, на Него принадлежи цялата слава. Амин.

One Comment to “Отговорността да казваме НЕ!”

  1. Георги каза:

    Това е страшно важна статия. Много пъти казването на НЕ на някой е спасявало нещата от по-големи проблеми.

    Нека Бог да ни дава мъдрост да казваме ДА на нещата, на които Той е казал ДА и НЕ на нещата, на които Той е казал Не.

Leave a Comment