Триумфалното шествие

апр. 16th, 2011 | By | Category: Най-новото, Съобщения

triumhpУтре е велик празник: Триумфалното шествие на нашият Господ Исус Христос в Ерусалим! Празник, който, ако го изследваме ще придобие по-голямо значение за нас.

През този пролетен ден, в тази най-свята седмица за Юдеите е имало две триумфални шествия. Едното е било това на Исус Христос – селянин от Назарет възседнал осле посрещан от почитателите си. Той говореше за Божието Царство и слушателите/последователите му бяха от селската класа. Той влизаше през източната порта.

В противоположната част на Ерусалим, от запад, се задаваше друго триумфално шествие. Пилат Понтийски, Римският управител на Идумея, Юдея и Самария влиза в Ерусалим начело на римска кохорта/войници, чиято цел е да подсили войниците в крепостта Антония за празника.

Неговото послание бе за силата на Римската Империя. По този начин римляните искаха да покажат на Юдеите, че нищо не става, без тяхно знание и присъствие … дори и най-свещенният им празник – Пасхата. Пилат Понтийски се установява в крепостта Антония, която е деляла стена с най-святото на Юдеите – Храма Господен. Още едно напомняне, че Рим е „на всяка филия мерудия и на всяко гърне похлупак.“

В посланието на Римското шествие има много силна доза богословие. Не само, че Рим управлява и съкрушава всичко, което се надигне срещу него, но и че върхновният главнокомандващ, главата на Империята, бащата на Рим е сам Императора, който също е и Син на Боговете.

Този култ е започнала от най-великият от императорите, Август. Той е управлявал империята от 31-14г. Пр. Христа. Негов баща е бил бог Аполон, който е имал сношение с майка му, Атия. Намерени надписи от древността показват, че той е бил наричан: Божи Син, Господ, Спасител и един, който носи мир на света. След смъртта си, се говори, че е бил видян да се възнася на небето, където е заел мястото си сред боговете.

Явно, това богословие се харесало на императорите след него и те го продължили. Император Тиберий, който е бил глава на Рим по времето на служението на Исус на земята не е бил по-различен.

И виждаме, на този невероятен празник две противоположни сили се изправят една срещу друга в град Ерусалим.

Императора Исус (Марк 1:1)
Син Божи Божият Син
носещ мир носещ благата вест
спасител Спасителят

Исус влиза на осле – това показва намеренията Му.  Факта, че Исус влиза на магаре ни показва, че той е цар от друг вид. Той е цар, който въпреки, че можеше да извика легионите с ангели и да донесе смърт и опустошение (и чрез страх да накара всички да вярат в Него) реши да дойде за спасението на всички, които Го приемат за спасител и Господар.

Пилат влезе на кон – най-вероятно боен кон – за да изплаши хората, за да може да има мир по време на празника.

Мили приятели – този сблъсък и действията развили се в останалата част на страстната седмица ни показва едно нещо: Бог е Бог на мир, не на война. Той прави всичко чрез любов, а не чрез страх. Чуйте този прекрасен стих:

Но знаем, че всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение

Римляни 8:28

Но в какво се изпразява това добро, за което Бог прави така, че всичко да съдейства:

докато се изобрази Христос във вас.

Галатяни 4:19

Заповядайте на нашата неделна
служба от 10:00, в която заедно ще изследваме какво точно означава този стих в светлината на най-великият Християнски празник Възкресение.

Leave a Comment