Кръщението на Исус

апр. 4th, 2012 | By | Category: Блог, Най-новото

 

И в онези дни дойде Исус от Назарет Галилейски и бе кръстен от Йоан в Йордан.

Марк 1:9

UntitledКогато Исус е бил на около 30 години, той е напуснал своят дом в Назарет. Той е изоставил домашната грижа осигуряваща освен всичко друго и сугурност. Най-вероятно е пътувал около 150 километра до място в пустинята близо до Ерусалим. Там, от извесно време се е помещавал извен човек, известен както древните пророци, на име Йоан. Големи тълпи хора са се събирали да слушат неговите думи.

Йоан е проповядвал покаяние и промяна. Той е извършил вид водно кръщение, в което хората са влизали в реката, били са потапяни и по този начин символично са показвали покаянието си от злото и желанието да си променят живота. Това не е кръщението, с което ние християните сме се кръстили. Нашето кръщение е вид уподобаване на себе си с Христос, в Неговата смърт и възкресение за нов живот (Римляни 6).

Исус е отишъл на това място и най-вероятно е стоял там седмица, та дори и месец – сред хората. Един ден, обаче, Исус е излязъл напред и е отишъл във водата, за да се кръсти от Йоан “защото така подобава да изпълним всичко, което е право.” (Матей 3:15)

Това е било момента, в който живота на Исус се промени тотално. Той започна да живее живот на проповедник, чудодеец, изцерител и човек, който раздава благословение и прошка.

Ти и аз също сме кръстени.

Животът ни тотално ли ни се промени?

Leave a Comment