Основите на живота

апр. 25th, 2012 | By | Category: Блог, Най-новото

DSC01961Не знам дали сте гледали скоро новините или сте ги чели по интернет, но ако обърнете внимание ще видите, че сме все едно в черна хроника. Защо?

Напоследък, поне последните 15 години в страната ни, масово навлезе една философия, която гласи следното: всичко може да се оправи, човек само трябва да вярва в себе си, и да прави това, което смята за добро за него (което му изнася).  Всеки човек трябва да намери собственият си вътрешен мир.

Тази философия, започна много да се харесва на хората и те започнаха да я следват. Започнаха да правят нещата, които ги караха да се чувстват добре. Започнаха да отговарят на родителите си,  започнаха да ходят като голи, започнаха да не търсят правото и правилното, а правеха, каквото намериха за добре. Това се вижда в света покрай нас. Децата ни, внуците ни, та дори и самите ние сме запленени от тази идея.

И тя е хубава идея- никой не може да ти каже какво  да правиш. Ти винаги си си прав! Никой няма да ти виси на главата и никой няма право да ти държи сметка.

Какво се получава в резултат на тази философия

  • Икономически западък – понеже работодателят решава да прави това, което му харесва (да печели повече пари на гърба на работниците) и работниците ако не им се плаща, няма да работят качествено.
  • Морален западък – най-много проститутки от всяко време в историята на света. Жени, които стават приятелки на мъже за пари, а не заради любов. Количеството на живеещи на семейни начала (хора, които не искат да поемат отговорност, понеже така им е добре и по-лесно – винаги, когато поискаш можеш да си тръгнеш) се повишава постоянно.
  • Социален западък – децата стоят в къщи на компютъра или телевизора (защото правят, това което им харесва).
  • Западък на живота -  През последните години броят на самоубийствата по света се е увеличил с 60%.

Това е някаква болест. Библията нарича тази болест  болестта на душата. Други симптони на тази болест са:

  • музиката ни стана на шум
  • Танците ни приличат на комвулсии
  • Езика ни не може да се слага на хартия понеже ни е срам, толкова е вулгарен
  • Изкуството ни е боклук
  • Затворите ни са препълнени
  • Гаранциите на електроуредите ни са по-дълги от нашите бракове.

В подобна ситуация се е намирал Давид, когато е писал следното:

Основите се разориха, а праведният какво е сторил. Псалм 11:4

Въпросът на Давид е бил Всичко около мен се разпада- какво може праведният човек да направи. Ние можем да погледнем в Библията и да намерим отговорите на това, как да положим основите на живота по правелният начин.

Светът е основан на основата на духовни и морални принципи положени от сам Бог. Следователно, ние трябва да се върнем към Този, Който е положил тези основи.

 

Ако основите се разрушат, какво да прави праведният? Да се доверява на Бог. Един автор е казал следното: Поне пет пъти в историята на 20 век вярата на хората е била в други хора а не във Бог. И всичките пет пъти тези хора са умирали, и с тях вярата на хората, вярващи в тях.

Т.е. Нашата вяра трябва да е в Бог, а не в човека.

Когато япония атакува провинция Янгченг, мисионерка на име Гладис Айлард е трябвало да бяга за живота си. Но тя не можела да изостави работата си, понеже се била грижила за 100 сирачета. И тя, заедно с една помощничка поема задачата да прекоси планината, за да спаси децата от сигурна смърт. Когато видяла снежнана планина и босите крака на децата, Гладис започнала много бързо да се отчайва и да плаче. В този момент, едно от сирачетата и казало:

Гладис, спомни си историята за това, как Мойсей с израилтяните избягаха през червеното море от Египтяните.

Мисионерката казала – Ама аз не съм Мойсей.

Детето казало – Разбирасе, че не си. Но Бог си остава Бог.

Те са прекосили високите планини без нито едно дете да не умре в студа.

 

Ние трябва да се доверяваме на Бог, а не на човек, ако искаме основите на нашият живот да бъдат непоклатими.

Leave a Comment