Семейството

окт. 9th, 2012 | By | Category: Най-новото, Текстове на проповеди

family-christianНека прочетем Колосяни 3:18-21.

„Жени, подчинявайте се на мъжете си, както прилича в Господа.Мъже, обичайте жените си и не се огорчавайте против тях. Деца, покорявайте се на родителите си във всичко, защото това е угодно на Господа. Бащи, не дразнете децата си, за да не се обезсърчават.”

Това са едни много интересни стихове.Ако сте забелязали в нашите библии, тези стихове носят заглавието Правила за семеен живот .И аз осъзнавам,че всеки един от нас живее в семейство.Някой може да каже ,че е сам,но въпреки това имате роднини.Тук Библията ни говори специално за семейството,връзката между членовете му, и каква трябва да бъде тя.

Спомняте ли си как беше наречено семейството през комунизма: Семейството-основната градивна единица на обществото.Това беше много хубав лозунг,който на мен доста ми харесва.Може би това са едно от малкото неща от комунизма,които бих искал да си ги запазя.Какво означава той? Хората се упражняваха да живеят един семеен живот,като се вярваше,че когато членовете на семейството са сплотени,те ще работят като организъм.Което беше хубаво,но някои хора злоупотребяваха с това.Аз си спомням една от моите лели беше омъжена насила,против нейната воля.Целта беше,тя да бъде омъжена,за да може да стане,така наречената градивна единица на обществото.Но това нещо,което пропуснаха тогавашните управници да разгледат е: Кое е основната градивна единица на семейството? Всеки казваше,че в семейството е началото.Но никой не се замисли за него.Защото ,ако семейството не е цяло,а е събрано насила,то не може да бъде такава единица.Въпросът,който те не си зададоха и искам аз да го задам е: Кое е основната градивна единица на семейството? Отговорът е много лесен: Исус Христос е основната градивна единица .Обаче това е много сложно нещо.Аз си мислих,че е много лесно.Жениш се и двамата ставате една плът.Чуйте един разказ: Един човек отишъл на семеен психолог.Споделил,че с жена си изобщо не се разбират и помолил за помощ.Психологът му отговорил,че всеки ден в продължение на 10 дена трябва да бяга 15 км.,по този начин цялата му енергия и гняв ще се изразходват,и когато се прибере у тях ще има мир.И като минат 10 дена психологът ще се обади да чуе как вървят нещата.Дните минали и психологът звъннал да чуе пациента си.Той , радостен, вдигнал телефона и отговорил,че всичко върви добре.Психологът попитал и за неговата жена,как е тя,а мъжът отговорил,че не знае ,защото той е на 150 км. от тях.

Да избягаме от проблемите си е най-лесното нещо,което можем да направим.По-късно ще ви прочета една статистика ,в която се казва,че много от българските семейства са започнали да се развеждат точно поради тази причина.Най-трудното е да останеш до човека и да работите заедно,за да може този проблем да се реши.Но бягайки от проблемите си не означава,че ние бягаме от самите тях.Не! Ние си ги носим с нас.И ако един проблем не е решен,той винаги си остава с нас.Има хора в България ,те са над 15% от населението,които има 3 брака.Това са хора,които мислят,че проблемът е в другия.

Та днес ,аз искам да кажа,че Христос е основната градивна единица на семейството, т.е на майката,бащата и на децата.Апостол Павел в тези стихове говореше как жената да се отнася с мъжа,как мъжът да се отнася с жената ,как децата трябва да почитат родителите си и как техните родители – децата си.Това е много интересна тема,която вярвам е страшно дълбока,затова няма да разгледаме всичко наведнъж,а на няколко части.

Много хора ми казват,че те са християнско семейство и при тях нещата са много добре.Но наскоро,когато си четях Библията,открих един стих,който може би много от вас го знаят.Исус Христос проповядваше на хората,всички много го харесваха,вървяха след него,но чуйте Той какво казва в Лука 6:47-49 :

„Всеки, който идва при Мен и слуша Моите думи, и ги изпълнява, ще ви покажа на кого прилича. Прилича на човек, който, като строеше къща, направи дълбок изкоп и положи основа на скала; и когато стана наводнение, реката се устреми върху онази къща, но не можа да я поклати, защото бе здраво построена.А който слуша и н

Leave a Comment