Глава на семейството, означава отговорност

окт. 30th, 2012 | By | Category: Най-новото, Текстове на проповеди

ValentineSwansДнес ще говорим за мъжа в семейството. В Библията, в Ефесяни ни се казва, че той е главата на семейството, както Христос е глава на църквата. Един мъж погрешно разбрал това и съседите му чуват следния разговор между него и съпругата му, в ситуация, където мъжът се намирал под леглото и жена му го викала

– Излез!

– Няма да изляза!

– Излез! – повторила ядосано съпругата

– Няма да изляза, да видиш ти кой командва в къщата! – троснато отговорил съпруга

Трябва да разберем някои неща относно брака. Бракът е доброволно партньорство, в което водача е мъжът.Това означава,че всеки път,когато някой сгреши в семейството, отговорността се пада на мъжът. Бог ще търси отговорност от него. Всеки път, когато има радост в семейството, Бог ще търси отговорност отново от съпруга.

Мъжът – глава на семейството, не означава той да е цар, а всички други да са слуги. Не! Библията ни каза,че след като дойде Христос няма мъжки пол ,няма женски пол. Независимо,че съпругът е водачът,той и неговата жена са равни в семейството.Това пък е предупреждение към жените.Ако те се опитат да влияят на мъжете си,за да постигнат своето си,трябва да знаят,че отговорността за това, което е постигнато Бог ще търси от мъжа. Той може да се съгласи с жената,но когато дойде момента да отговаря,Бог ще търси сметка от него.И ако говорим с бизнес термини,съпругът и съпругата притежават общо 41% от акциите на семейството.Но мъжът е този,който слага подписа си на всяко решение,което взимат.Та,когато дойде съда,той ще търси отговорност от главата на семейството.По този начин Бог е определил да бъдат нещата. А другите 59% от брака трябва да са собственост на Бог,за да може брака да има истинска основа.

Каквото и да става,жената не трябва да бъде никога бита или удряна. Куче може да се удря,но жена – никога. Тя е равен партньор. Мъжът е физически по-силен,но това не значи ,че той има власт над нея, а че трябва да я защитава. И тази власт е отговорност.

Съпругът има власт в семейството,но това е отговорност пред Бог,роля,която той поема между двама равни. Много мъже обичат да казват: Моят дом-моята крепост, аз съм царя, всички други са слуги.“ Вижте каква казва I Петрово 3:7 : „Също и вие мъже живейте благоразумно с жените си,като с по-слаб съсъд и отдавайте почин на тях като сънаследници на дадения чрез благодат живот,за да не става препядствие на молитвите ви.” Значи ,ако ти се отнасяш с твоята жена лошо,това вреди на твоя духовен живот. Интересното тук е ,че Петър казва: „…живейте благоразумно с жените си…” – на гръцки думата ,която е използвана е за живеене със знание/познание за съпругата. Т.е. Библията ни дава пълна възможност и ни открива женския характер,за да можем ние да го разберем. Така,че мъжете не трябва да използва за извинение фразата, никога няма да разбера жена си.

Незнам дали знаете,но едно изследване казва,че жената трябва да изговори на ден 10 000 думи ,за да може да се чувства добре, а мъжът -2 000 думи. На края на деня и жената и мъжа ,докато са били на работа са изговорили 2 000-те хиляди думи, прибират се в къщи и на жената и трябват още 8 000 думи да изговори. При жените нещата са малко по- сложни ,като това го казвам в добрия смисъл. Незнам как е при вас,но аз постоянно научавам нещо ново за жена си.Аз си мислих,че когато дружахме със съпругата ми две години преди да се оженим знаех всичко за нея, но в момента,когато се ожених за нея започнах да научавам все по-нови и нови неща за нея.Та ние като мъже трябва да узнаем ,кои да основните нужди на жената и да разберем природата й.Това казва Апостол Петър: „…а вие мъже живейте със знание относно вашите жени.” Вие трябва да изследвате, какво харесва или не харесва тя, за да можете да имате един по-добър брак.

Нормалният начин, по който Бог е определил жената да получава сигурност е посрещане на нуждите й чрез съпруга.Тя може да се опита да ги посрещне чрез приятелки,но най-здравословния начин е те да бъдат посрещнати от нейния съпруг.И веднага въпросът на мъжа идва: Как да го направя? Чрез любов. Нека погледнем Ефесяни 5 :25 : „ Мъже любете жените си както Христос възлюби църквата… „ ; Ефесяни 5:28 : „Така са длъжни и мъжете да обичат жените си…” ; Ефесяни 5:33 : „ …Но и всеки един от вас да л
юби своята жена както себе си… „
; Колосяни 3:19 : „ Мъже любете жените си.” Никъде не се казва да уважавате жена си,вие трябва да я обичате .В природата на нас като мъже е да уважаваме жените си,но Библията ни дава заповед да ги обичаме.Как става това?Трябва да се насилим,защото за нас не е нормално ние да обичаме.

Какво означава съпруга да е главата на жената: задължението на съпруга е да осигури атмосфера на любов,в която основните нужди на жената да са задоволени,тогава тя ще може да се подчини на мъжа доброволно, в отговор на неговата любов. Тук ключовата фраза е „в отговор”. Жената отговаря на отношението към нея от нейния съпруг. Както едно цвете, когато го поливаш то расте, когато не го поливаш изсъхва и умира. Та, цветето, „в отговор“ на грижата,която полагаш за него, реагира и расте. По същият начин е и с жената. Ние мъжете трябва да се грижим за тях с любов, за да могат те да разцъфтяват. Ако тя, жената, среща раздразнение, неодобрение, безразличие, липса на оценяване, тя веднага задейства защитния механизъм, който е: студенина и неуважение. Ако вие не показвате любов към жена си,вие никога няма да получите нужното ви уважение от нея. Предполагам,че много от вас могат да потвърдят това.

Наскоро прочетох една много интересна фраза: „Ако искате да имате жена като ангел,недейте се отнася с нея като с дявол.“ Т.е. тя трябва да отговори на вашето поведение. Ако вие я обичате, тя ще ви уважава и обратното. Някои мъже си казват,че ако тяхната жена спре да им натяква, те ще започнат да ги обичат. Но, чуйте едно определение за любовта,което наскоро прочетох: „Любовта е умствена настройка, породена от човешката воля като черпи сила от източника идеалната любов на Исус Христос, тя не зависи от красотата или качествата на предмета на обич. Какво означава това? Ти трябва да решиш с ума си, чрез свободната воля,която Бог ти е дал, да възлюбиш тази жена и любовта ти ще дойде от Бог.

Вече казахме ,че Божията любов е безусловна.Ние мъжете трябва да изберем да показваме любов,ние имаме свободна воля: да обичаме жена си или да я мразим,да сме любвеобилен или винаги вкиснати.Когато се върнем от работа може да се държим като царе,тя – като слугиня и така бракът ни ще пропадне. Една жена може да е сладка, може да е кисела; една къща може да е подредена, може да е мръсна; вечерята може да е вкусна или не ,защото тя не е добър готвач, но нито едно от тези неща не трябва да влияят на вашата любов към нея. Мъжете осъзнаваме, че това е много трудно отношение към ситуацията, затова Бог ти казва,че ако искаш да основеш брака си на основата на Христос,ти ще да имаш Неговата любов,Който когато бяхме грешници, дойде на кръст и умря за нас,ние не бяхме хубави или умни,нито бяхме най-добрите. В брака, трябва да имаме същото отношение, като това на Христос към нас!

Мъжът трябва да възлюби жена си както Христос възлюби църквата.Но какво означава това?Какво направи Христос за църквата – умря и отдаде Себе Си за нея. Всичко това ни казва,че е имало жертва от страна на Исус Христос.

Любовта изисква помагане. Понякога както ви казах,съпругът има странната нагласа,че неговия дом е негова крепост.Жената е слугиня,той се връща от работа,сяда на дивана и очаква яденето да е сготвено.И единствената реакция която мъжът получава от жената е недоволство,това не е любов.

Любовта изисква отдаване на време.Някои съпрузи са прекалено заети за да помагат в къщи. Те постоянно гледат телевизия,занимават се със своите приятели,имат свои хобита,но всяко едно от тези неща казват на жената,че тя не струва толкова колкото те. Интересното е ,че ако жената започне да отделя за себе си време и да има свои интереси,мъжът веднага започва да се оплаква,че жената не го обича и уважава.

Любовта изисква отказване от някои неща.Мъжът трябва да осъзнае нуждата на жената и да спре някои от своите си занимания,за да може да има взаимоотношение със съпругата си.

Любовта изисква постоянно окуражения и внимание.Много често когато попитам някой съпруг дали е казвал на жена си,че я обича,той отговаря положително.Като продължа с въпросите и му задам въпроса: Кога? Той ми отвръща: На сватбения ни ден. Ние трябва непрестанно да й го напомняме.Много често жените тази дума я забравят,в добрия смисъл,т.е. трябва да й се напомня.Едно от най-големите оплаквания,които жените имат относно мъжете си е,че те я приемат като даденост,сякаш нея винаги ще я има.

Една жена ми сподели наскоро, че след като съпруга й и предложил брак, тя била много зарадвана и направо бил
а в облаците. Веднага след това, той и заявил „Аз те обичам, ако си променя мнението ще ти кажа!“ И тя се оплака, че са вече женени от 8 години, и нито веднъж той не и е казал, че я обича, освен, когато й й поискал ръката.

Това ,че снабдявате жена си с храна и подслон не означава,че я обичате. Любовта трябва да се показва постоянно.

Сега разбирате ли какво означава стихът ,който апостол Петър ни казва: „Също и вие мъже живейте със знание за жените си,като с по-слаб съд и отдавайте почин на тях като сънаследници на дадения чрез благодат живот.” Ние можем да разберем жените,затова ни е призовал Бог.

Ако вие имате невярваща жена или невярващ съпруг разберете,това не е кръстът,който трябва да си носите,чрез вашето поведение, вие трябва да я обърнете към Бог с поведението си.

Когато един мъж се ожени,жената става част от него.Той трябва да се грижи за нея, както се грижи за себе си. Това е отговорността, която имат мъжете.Спомням си на моята сватба,когато дойде на чичо на съпругата ми,той ни показа един много интересен триъгълник. Бог се намира на върха, а мъжът и жената на другите два ъгъла.Мъжът и жената са равни,но за да бъдат все по-близки един до друг, те трябва да се приближават към Бог и тази близост между тях нараства с нарастването им на близостта до извора на истинската, безусловна любов, Бог. Колкото повече те израстват към Бог,толкова повече те се приближават един към друг.Ако се отделят от Бог ,те се раздалечава.Само когато те са близо до Бог,те могат да се обичат истински.

Untitled

И това е моята молитва.Нека ние като мъже и вие като жени да осъзнаете ролята,която Бог ви е отредил.Жената трябва да уважава съпруга,а той да обича жена си.

Ето едни примерни молитви ,които всеки един съпруг или съпруга могат да се застъпват пред Бог за своя любим.

Как трябва да се моли мъжа: „Отче небесни помогни ми да бъда съпругът,от който моята жена се нуждае,знам ,че не мога да посрещна всяка нейна нужда,само Ти можеш,но ми помогни да съм мил и грижовен към нея.Помогни ми да бъда чувствителен към нея,да я изслушвам,винаги да съм мил и да я окуражавам и поощрявам във всичките й усилия.Помогни ми да съм духовно трезв,за да мога да я защитавам и предпазвам от наранявания и обиди.Помогни ми да съм мил към нея и на нея да й е приятно да живее с мен.”

Как трябва да се моли жената: „Господи давай му сили да води семейството,време да бъде с него и страст да се грижи за дома си.Господи,нека бъде добър настойник над финансите,да помни,че всичко което имаме е от Теб и за Теб.Господи,дай му желание да учи и възпитава нашите деца в твоя път.”

Мисля ,че това са едни много хубави молитви,основани на Божието слово,с които вие можете да се молите един за друг.Аз вярвам,че Бог ще чуе вашите молитви и вашият брак може да стане един здрав брак,основан на Божията любов.

Leave a Comment