Съпруга, a не просто една от многото жени

ное. 7th, 2012 | By | Category: Най-новото, Текстове на проповеди

submission-pat-robertsonДнес ще разгледаме отношението на жените към мъжете,на съпругата към нейния съпруг.Искам да ви дам един пример за сложността на семейните взаимоотношения.Съпругът получава повишение и отива при жена си и й съобщава добрата новина като я кани да отидат на ресторант.Жената не била сигурна и предложила на мъжа,той да избере. И мъжът казал:

– Ей там, до циганската махала има един тираджийски ресторант, където правят страхотни ребра, там ще те заведа!

В този момент жената се разплакала и казала на мъжът си ,че той не я обича.Ако било така,той е трябвало да знае ,кои са местата,които обичала да посещава и там да я заведе.Знаете ли какво си мисли мъжът в този момент?

– Тази жена ме излъга! Нали ми каза аз да избера къде да отидем!

Та,това е сложността на нашите взаимоотношения в семейството. Не случайно на български „да сключиш брак” и „да бъдеш бракуван”,звучат по един и същи начин.Но ще видим ,че всъщност това не е толкова лошо,семейството е благословение от Бог. Библията казва,че не е добре за човека да бъде сам.

Каква е ролята на жената в семейството? Това, което искам да разберем за съпругата е, че тя не е просто една от многото жени.Спомням си преди време, много се бях разболял от грип, нямах сила да стана от леглото и моята съпруга се грижеше за мен. Както всеки друг човек, аз се чувствах много добре и бях спокоен, че не съм сам. Тогава й казах: „Мила,страхотна си.Ти си като всяка една добра жена ,която обича и се грижи за мъжа си.” А тя отвърна: „Аз не съм всяка една жена,аз съм съпругата ти.”

Това ме наведе на мисълта,че всъщност вие,съпругите имате специално място в семейството.Вие не сте просто една жена от многото по този свят,а вие сте съпругата на своя мъж.

Стихът,който днес ще разгледаме е :

„Жени,подчинявайте се на мъжете си както прилича в Господа.”

В България има какви ли не вицове относно съпруга и съпругата. Много от нас са били в армията и знаят какво означава да се подчиняват. Проблема е, че някои хора си мислят,че връзката в брака трябва да бъде основана на същият вид подчинение. Но интересното е ,че те забравят втората част от стиха: „…както прилича в Господа.”

Какво означава това?Каква е нашата връзка с Бог? Насилствена ли е? Разбира се, че не, доброволна е! Бог не иска никой да Го следва от принуждение. Същото е и при семейните взаимоотношения.Тези стихове не говорят,че жената трябва да е роб на мъжа. Съпруги, вие трябва доброволно да се подчинявате на половинката си. Казваме,че съпруга е главата на семейството,а жената е шията.И веднага българският саркастичен народ казва,че пък шията върти главата на където си поиска. Но шията има още една функция – да поддържа главата. Хубаво е, когато разберем сериозността на дадено нещо.Та, да се подчиняваш на мъжа си,означава да поддържаш семейството си да не падне. Както казахме, бракът е доброволен съюз между две групи – на жената и на мъжа, които са основани на доброволно подчинение една към друга.

Днес ще разгледаме връзката между съпругата и съпруга.Трябва да знаем,че бракът е доброволно партньорство, в което водача е мъжа.Това не означава,че мъжът е царят,а жената е слугинята,но означава,че цялата отговорност се приема от мъжа.Каквото и да стане в семейството, Библията ни казва, Бог ще държи мъжът отговорен.Ако жената е манипулативна, и съпруга й и позволява това,той няма да има извинение да каже ,че жена му го е накарала да направи нещо. Мъжът е главата на семейството, и когато Бог има нещо против дома, Той ще отиде при мъжа.

Спомнете си историята на грехопадението, при кого първи отиде Бог – при Адам. Така че, мъжът е водача в семейството. Това пък дава огромна отговорност на жената, да поддържа мъжа и всеки път, когато тя направи нещо с цел да манипулира мъжа си, тя прави съпруга й да бъде отговорен пред Бог за проблема, който е създаден. Т.е. съпругът е виновен за успехите и провалите в семейството.

Когато има несъгласие в семейството и мъжът реши да се съгласи с мнението на жена си,той е отговорен за това. Няма значение дали жената го е накарала, той е този,който трябва да вземе крайното решение с оглед доброто на всички.

Интересно е как е направена съпругата – от реброто на Ад
ам. В човешкото тяло, ребрата са разположени близо до сърцето. Чуйте това:

„Жената не бе взета от главата на мъжа,за да може да го управлява.Жената не бе взета от кракът му,за да може той да я настъпва постоянно,но тя бе взета отстрани него,от реброто му,за да може да му е равна,да му е под ръката и да я защитава;близо до сърцето му ,за да може той да я обича.”

Това,което искам да разберем днес е ,че да се подчинявате на мъжете си не означава,че той е царя,а вие сте робиня.Трябва да се подчинявате доброволно,както прилича в Господа!Както вашата връзка с Бог е доброволна,така трябва да е и вашата връзка със съпруга ви. Искам да допълня нещо, каквото и да става, независимо какво е направила съпругата, тя не заслужава да бъде бита, куче да, но не и съпругата.Тя е твоят партньор в живота, защото Библията казва, че не е добре за човек да бъде сам.

Един мъж чул една такава проповед, но я разбрал погрешно. Прибрал се вкъщи и казал: „Жена от днес нататък за съм царя в тази къща, аз съм главата и господарят, каквото кажа това ще става.” По- късно се събира с приятели и им казва: След като казах тези думи вече два дена не мога да видя жена си, слава Богу, на третия ден едното око започна да се отваря и успях да я видя.” Затова, внимавайте какво ще разберете тази сутрин, да не дойдете след няколко дена с насинени очи! Трябва да има взаимно разбирателство, вие не сте господар на жена си, а партньор. И в това партньорство Бог е избрал водачът да е мъжът.

Пак да повторим – Мъжът има власт в семейството, но тази власт е отговорност пред Бог. Това е роля, която мъжът поема между двама равни. Все едно двама човека имат общ бизнес, не могат и двамата да се подписват и затова решават единия да ходи и да се подписва под документите. Разбира се, това съвсем не означава, че единият е над другия. Но когато дойдат данъчните, те търсят отговорност пред този, който се е подписал. По същият начин е нашата връзка в семейството спрямо Бог. Когато Бог дойде, за да похвали или порицае, Той отива първо при съпруга.

Сега, нека поговорим за ролята на съпругата и какво казва Библията, трябва да е нейното отношение към съпруга си. Всичко, което ще ви кажа, ще бъде основано на Библията. Първото нещо,което трябва да знаем е, че жената трябва да се бои от съпруга си. Много хора си мислят, че това означава, че съпругите трябва да изпитват страх, но това не е така. Гръцката дума „боя се” на български език се превежда по следните начини – да се възхищаваш,да почиташ,да тачиш,да имаш специално отношение.

Нека погледнем Ефесяни 5:33:

„Но и всеки един от вас да обича своята жена,както себе си,а жената да се бои от мъжа си.”

Но ако преведем думата с точното й значение,чуйте как ще звучи стихът : Но и всеки един от вас да обича своята жена,както себе си,а жената да уважава и почита съпруга си,да го забелязва,да го поздравява,да го предпочита,да го цени,да му се подчинява,да го обича,да го хвали и да му се възхищава.

Всичко това ни казва,че жената избира да обича мъжът си,тя трябва да направи този избор,той не се прави насила.И когато избере да го обича,той ще е най-щастливия мъж,а вие най-щастливата жена.Интересното е ,че Апостол Павел първо се обръща към жените –„Жени почитайте мъжете си.” Явно има нещо в жената, тя е тази,от която трябва да започне добрата връзка в семейството.

Някои ще попитат: Какво да правя, когато моят съпруг не заслужава моето уважение? Второто нещо,което ни казва Библията е ,че жената трябва да уважава позицията на съпруга си.Понякога вие не трябва да уважавате съпруга,но да уважавате неговата позиция в брака. Дори факта,че Бог го е избрал първи, означава,че трябва да му показвате уважение. Апостол Павел в I Кoринтяни 11:3 казва:

„Но желая да знаете,че главата на всеки мъж е Христос,а главата на жената е мъжа,глава пък на Христос е Бог.”

Т.е. жената трябва да уважава мъжът си,заради позицията,която има в семейството,а не толкова към личността му.Много често хората изтъкват качествата ,които те имат – какво могат да правят,колко по-добри са те, и колко недостатъчни и недодялани са техните половинки. В Библията има такъв пасаж, който казва:

Защото кой те прави да се отличаваш от другите?И какво имаш,което да не си получил?Но ако си го получил,защо се хвалиш,като че не си го получил? (I Коринтяни 4:7)

Много често в нашият живот живеем в сапунени сериа
ли, и започваме да си мислим,че мъжът трябва да е грижовен, да е красив, обичлив и т.н. Наскоро даваха по телевизията филма „Джеймс Бонд” и слуха е, че всяка жена иска да има съпруг като него. Недейте! Наистина ли искате това? Това е филм, в него могат звезди да ви свалят, но си остава филм, т.е. фантазия .Това е коренно различно от една истинска връзка с Бог. Когато не сте доволна като съпруга към вашия мъж, недейте да роптаете, а благодарете за нещата,които имате.

Наскоро един пастор каза следното: „Вода нямаше цял ден, много се ядосах ! После се замислих, защо не се радвам всеки ден, когато имам вода? ” По същия начин е връзката на жените към мъжете. Някой път съпругата се оплаква от мъжа, но понякога има и други моменти от живота, в които жените си казват: „Добре,че имам някого до мен.Затова бъдете благодарни на това, което имате, а не на това,което нямате. Бъдете благодарни за качествата, които съпруга ви има, а не за тези, които няма. Когато жената мисли, че е повече от мъжа си в семейството има огромен проблем, защото Библията ни казва: „Недей мисли себе си за по висок от другия,защото,кое имаш което не ти е дадено.” Всяко нещо е дар от Бога.

Най-трудното за жените е , когато те трябва да уважават съпруга си,който не е вярващ.Нейните ценности и разбирания са понякога, коренно различни от неговите.Тя иска да носи мир навсякъде, дори и на хората,които са я обидили,докато той твърди обратното.Проблема в такова семейство е голям и аз разбирам,че по-голямата част от семействата в църквите са така.

Много често жените казват,че техните съпрузи не са вярващи,но те го приемат това като за кръста,който трябва да носят в живота си.Но това на никое място в Библията не се споменава.Вместо това Бог иска вие да го приобщите към вас.А как да го направим това?Чуйте какво казва Библията на жени,които имат невярващи мъже:

Също така и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така че даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да бъдат спечелени без словото чрез поведението на жените си, като видят вашето поведение в страх и чистота. 1 Петрово 3:1-2

Жените трябва да са почтителни към мъжете си, т.е. да изразяват една почит към тях. Но нека първо видим какво е непочит. Непочтително отношение е, отношение, в което ние се присмиваме, да говорим постоянно със сарказъм, да правиш забележки пред други хора. Когато вие не се държите почтително със съпруга си, Библията казва,че неуважението на съпругата към съпруга е грях, затова не го правете.

Вие имате специално поръчение от Бог, чрез вашето поведение,той да Го познае. Много хора ми задават въпроса: Какво да правя, когато показвам уважение на съпруга си,а той не откликва? И тук идва четвъртата част, която трябва да разгледаме. Вижте какво казва Библията,относно неуважението към съпрузите : „Сърцето на праведния обмисля какво да каже,а устата на нечестивия изригва само зло.” Та ,когато вие сте неуважителна,непочтителна към съпруга си, Библията казва, че само зло излиза от устата ви. Когато има проблем в семейството жената трябва да порицава мъжа си почтително. Ще ви дам един пример, когато се подготвях за проповедта, прочетох за едно проучване: Едно семейство ще има гости, и разбира се, жената се подготвя.Става рано сутринта, започва да чисти и готви. Мъжът й става изпива една Кока Кола, сяда пред телевизора и цял ден сменя каналите. Една от предполагаемите реакции е била, тя да се развика на мъжа си и да му каже колко е мързелив и как нищо важно не го интересува. При тази ситуация мъжът й няма да й обърне внимание, и ще продължи да си гледа телевизия или ще започнат да се карат жестоко, и няма да има мир. Но друга от предполагаемите реакции на жената е била: тя да отиде при мъжа си, да му обясни, че има страшно много работа и има нужда от помощ. Статията твърдеше, че при експеримента 98% процента от случаите ,мъжете са се съгласили, изключили са телевизора и са станали да помагат. Защо? Защото жената порица мъжа почтително. Порицанието е с една цел, той да се поправи, а не да го критикувате и обиждате, защото в такъв случай, реакцията на 100% ще е ответна, равна, та дори и по-лоша от тази на съпругата.

Как жената трябва да порицава мъжът си? Първо тя трябва да избере подходящо време. Библията казва следното: „Има време за всяко нещо и срок за всяка работа под небето,време за каране и време за събиране;време за мълчание и време за говорене…”

Избирането на правилно време е мн
ого важно. Второ, вие трябва да можете да се владеете. Защото ако сте ядосана и започнете да му говорите, гарантирам ви, че ще избухнете. Третото е да бъдете насаме, да няма други хора около вас. Най-лошото за един мъж е да му се скарате пред други. Мъжът иска почит от вас,той не иска любов, вие любовта му я давате, тя е в сърцето ви. Вие трябва да се насилите доброволно да уважавате и почитате мъжа си. Казвайки му нещо лошо в компанията на други,вие сте убили достойнството му. Ако питате един мъж, дали жена му го обича, винаги ще отговори положително, това той го усеща, и на жената и е в природата да обича. Но ако го питате дали тя го уважава и почита, най-вероятно ще се замисли, защото от жената почти винаги ще се изисква полагане на усилие да уважава съпруга си – не е в нейната природа да уважава.

Когато направите забележка на съпруга си, покажете положителните му страни, недейте да говорите само негативно. Ще ви дам един пример. Слагахме един часовник вкъщи. Аз горе-долу го закачих добре, забих няколко пирона и бях готов. След малко жена ми идва и ми казва,че изглежда много добре.Аз много се зарадвах от нейните думи.После тя продължи да казва: „Ще те помоля също да го преместиш малко наляво,за да е прав,понеже е малко кривнал и ако може да посъбереш боклука,който е направен при окачването на часовника! За мен нямаше никакъв проблем да направя това. Но представете си тя да бе дошла при мен след половин час труд и да ми се скара, че той е крив и че съм направил много боклук. Аз ви гарантирам, че щяхме да се скараме. Затова е много важно взаимоотношението между съпругата и съпруга да са основани на почит и уважение.

Предпоследното нещо е да посочите конкретния негов грях. Много характерно за жените е да увъртат нещата, за да не наранят мъжете си, понеже тяхната природа е да обичат. Но мили сестри, ако вие не му кажете какъв е проблема, той няма да разбере. Ние мъжете, не сме свикнали така да увъртаме. Отивате при него и му казвате конкретно какъв е проблема като следвате предишните насоки, които бяхме казали.

И последното изискване е да създавате атмосфера на безусловна любов и уважение. Постоянно напомняйте на мъжа си, че независимо какво става във вашия дом, между вас, вие го обичате и показвайте тази любов, като го уважавате, заради Господа.

Leave a Comment