Вземете Моят ярем върху себе си

авг. 14th, 2013 | By | Category: Блог, Най-новото

yoke2

Вземете Моето иго върху себе си и се научете от Мене; защото съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите покой на душите си.  Защото Моето иго е благо и Моето бреме е леко. Матей 11:29-30

Когато Исус говори за ярема, игото показва няколко неща:

  • Свързване – „бъди с Мен“ – ярема е направен за две животни. Това означава, че когато Исус ни приканва да Му носим ярема, това, не означава, че сме сами, и че трябва да живеем живота си без Бог. Игото/ярема/хомота е леко, защото Исус е от другата страна на ярема и ни помага да го носим.
  • Посока – „следвай Ме“ – ярема е нещо, което помага за едновременното, еднопосочно движение напред на две животни. Т.е. ние не можем да сме взели ярема на Христос и да ходим по своите си желания и разбирания. Ние Го следваме в посоката, която Той знае, че е най-добра за живота ни.
  • Сътрудничество – „нека работим заедно“ – да вземем хомота на Исус означава, да сътрудничим с Него за установяване на Небесното царство на земята. Ние не сме слуги, а приятели, синове/дъщери и най-вече, невяста Христова.

Фаталната грешка на вярващите е, че се наемат да теглят хомота на живота сами. Бог никога не е казал хората да правят това сами. Христос работи само в яреми – ярема е нещо, което се слага на врата и е за двама – и сам Господ Исус казва, че Той е този от другата страна. Той иска да сподели тежестта с теб. Тайната на живот в мир и победа с Христос е, да махнем единичният ярем и да сложим този, който сам Исус ни дава – понеже от другата страна на ярема е Сам Той – помагащ ни постоянно.

Leave a Comment