Да обичаме истински!

мар. 12th, 2011 | By | Category: Проповеди

image4Хенри Биичър казва следното: „Църквата не е изложбена зала, където се намират най-добрите светци. Църквата е болница, където се лекуват слабите.“ Колко от нас имат такова виждане за църквата? Много съвременни богослови ни карат да преосмислим начина си на виждане на Църквата, те казват, че ние, съвременните хора, не сме разбрали правилно функцията на Църквата. Повечето от нас вярват, че Църквата е място, където ходят само добри хора.

Много често, една от причините нашите познати и приятели да не искат да дойдат с нас на Църква е, че не са достатъчно добри. Те казват, че ако отидат, ще бъдат като лицемерите т.е. ще се преструват, че всичко им е наред, и че са добри хора. Други пък казват, че морално са толкова добри, колкото тези, които ходят на църква, следователно, те няма нужда да ходят на църква … вече са достатъчно добри. Има и други, трета група, които си мислят, че като ходят редовно на църква превъзхождат другите.

Нито една от тези „басни“ не е вярна. Ние трябва да разберемe, че църквата е болница, в която се помага на нуждаещите се. Църквата не е място, където ходят добрите хора. Църквата е място за грешници. Запомнете това: Църквата е място за грешници. Та, ако вие сте грешник и го знаете, тогава Църквата е вашият дом.

Църквата е събрание от грешници, които са били спасени по Божията благодат. Те искат, чрез Исусовата сила да станат това, което трябва да бъдат – по Божий образ и подобие.

Истинските християни, никога няма да кажат са себе си, че са праведни. В техните сърца се намира семето на всеки грях, който можете да си представите, и това се показва в делата им. Ние сме грешници и го знаем! Ние не сме, това, което трябва да бъдем, и съжаляваме за това. Желанието да бъдем това, което трябва да сме ни връща в Божият до – Църквата, богослужение след богослужение. Ние сме там, защото имаме нужда от помощ.

Мисълта или идеята, че Църквата е болница не е философска или научна, а е основана на Божието Слово – Библията. Апостол Павел показва тази концепция като пише до Галатяните:

Братя, даже ако падне човек в някое прегрешение, вие, духовните, поправяйте такъв с кротък дух; но на всеки казвам: Пази себе си, да не би ти да бъдеш изкушен. Посланието към Галатяните 6:1

В следващите три недели, с Божията помощ ще изследваме заедно три истини, които се намират в този невероятно дълбок стих.

Ако вие сте грешник и го знаете, Църквата е вашето място …

Можете да чуете или да свалите проповедите като кликнете върху иконката или името на файла.

1. Опасноста, която ни дебне

2. П-р Г. Гърдев – Задължението, което имаме

3. П-р Георги Гърдев – Склонността, която всички имаме

 

Видео файла и песента споменати в проповедите от тази серия

 

Leave a Comment