Елкексиаст 1

авг. 26th, 2011 | By | Category: Най-новото, Текстове на проповеди

eklНа еврейски думата се казва Кохелет и означава „проповедник” или „учител”. А когато отидем в речника на еврейските думи, тя означава: „един,който дава съвет или мъдрост по време на съд”,т.е. този човек трябва да е много умен, да е изпитал много неща и да знае много. Човекът, който е написал книгата Еклисиаст e цар Соломон, за който Библията казва, че Бог му е дал огромна мъдрост, богатства и всичко каквото е поискал. След това той злоупотребява, както самата книга ни казва за тези неща.

Каква е основната цел на книгата Еклисиаст? Показва ни, че ние сме хора ,личности и живеем в една безлична вселена,в която има физични и химични закони,както ще видим по-късно,които не се влияят от това, какво ние правим,искаме или желаем да направим.

Книгата започва там,където цялата мъдрост,цялата философия на човечеството свършва: „суета на суетите”.Тя ни показва ,че сам човек не може да намери смисъл в живота,колкото и да се опитва. Колкото и да имаш,не можеш да намериш смисъл в живота.

Ще ви дам един пример: Нашият племенник е при нас вече цяла седница и разбира се ,когато стане на вън студено и духа вятър,детето стои вкъщи,за да не се разболее.Вчера минах покрай тях да ги вида какво правят и племенник,горкият не го свърта на едно място,вън духа и взе да става хладно.И той казва: „Абе дядо, мога ли да изляза?”,но дядо му отговори: „Не,духа ще се разболееш.” Виждам го човека- ходи, играе си с котката;играе си на войници,но нищо не му доставя удоволствие.Изпратихме го с триста зора да отиде да купи хляб,зарадва се ,че излезе,върна се и каза: „Не ми беше хубаво.”После го гледам играе шах сам,отива от единият край на масата и мести фигурата,отива и от другия край и мисти фигурата и аз от майтап викам: „Кой печели?”И той: „Аз.” На другата сутрин го питам: „Как беше вчера?”.Той отговори: „Нищо не направих . Не беше хубав ден.”Каквото и да прави: и да играе, и да гледа телевизия,и да бъде на компютъра,и да играе шах (защото той обича да играе шах)- нищо не го задоволява.Та това сме аз и ти. Някой хора казват само да имам достатъчно пари, във всичко ще бъда задоволен.Но колко е това „достатъчно”? Има хора ,които имат 40 млр. и дават мило и драго да имат 41 млр. Колко е достатъчно?

Еклексиаст ни казва,че човек,сам опитвайки се да намери смисалът на живота,опитвайки се да намери удовлетворение за себе си,не може да го дамери.Книгата е уникална с това ,че не ни казва ,че животът е розов,а точно обратното,казва ,че животът е безсмислен и има нещо развалено в него,затова ние хората имаме нужда от помощ.Аз вярвам,че всеки един човек трябва да чуе мъдростта на Еклисиаст.Но нека да започнем да разглеждаме главата стих по стих и да видим какво иска да ни каже с това в 2 ст. :

„Суета на суетите казва проповедникът;суета на суетите,всичко е суета.”

Думата „суета” означава: без полза.Когато удариш чертата,никой човек няма да излезне на зелено,всеки ще излезне на червено.И ти ще умреш и аз ще умра;и попът или проповедникът,който ни погребва и той ще умре;и хората ,които са стоели на страни да ви гледат и те ще умрат;и всички ,които са стоели на погребението ти и те ще умрат,и всичката тази пръст ще се смеси. Защото Библията ни казва:

„Понеже си пръст и в пръста ще се върнеш.”

Всичко, за което се борим цял живот;всичко,което правим;всичко,за което лъжем, ,за да го имаме,всичко в края на краищата като удариш чертата на живота показва ,че е суета.Няма никакво значение.

Римляни 8:20 казва:

„Понеже творението беше подчинено на немощ не по своя воля,а чрез Този,Който го подчини.”

Бог е проклел сътворението ,нещо в нас не е наред.

Четем 3ст.:

„Каква полза за човека от целият му труд,с който се труди под слънцето.”

Богатият,бедният,умният,мъдрият и глупавият-всички ще свършат в пръстта.И работейки под слънцето в този свят ,човек никога няма да намери смисъл в своят си живот.Той е като Тарзан в джунглата и живее в една безличностна обстановка,няма никой ,който да му покаже истинска любов,лута се нагоре-надолу сам,без никой да му показва нещата.

Стих 4: „Едно поколение преминава и друго поколение идва,а земята вечно стои.”

И ние имаме човек,който е личност,който е живял в един безличностен с

Leave a Comment