Място под слънцето

сеп. 8th, 2011 | By | Category: Блог, Най-новото

pusНие всички водим битки в живота си. Те са различни: битка с алкохола, с жаждата за пари, за власт и какви ли не. Но като се погледне през очилата на истината, се оказва, че човек води само две войни.

Първата война е война на завоевание. Това е война, която кара кръвта ни да кипва и да правим неща, които след като се видим отстрани се чудим дали се обладани от демон или сме се побъркали. Войната на завоеванието е за завоеваване на света. Може да не е целият свят, но е част от света … т.нар. моето място под слънцето.

Тази война е уникална. Вярно, струва си да се борим за място под слънцето, и забележете, че не е място под-сянката, понеже ни е страх да не бъдем завладяни от сянката и да станем самите ние сенки – затънтени и не правещи впечатление на никой. Светът е пълен с такива хора – разходете се из улиците, и в богатите квартали,и ще видите лица пълни с празнота и физиономии на победени личности. Това са невидимите хора по света. Тях, почти не ги забелязваме или те се преструват, но вътре в себе си са празни, безпомощни и незабележими. Те правят всичко възможно да са зебелязани. Вижте примери като хора, които се правят на “купонджии”, “пушачи”, “мъжкари” в разговори с които се усеща, че те имат ужасна нужда да бъдат забелязани, признати и пълноценни. Та, вижте Фейсбук лозунги от вида на – “Щракни “харесва ми“,ако мислиш че съм готин ;РРР” или “Които ма уважава да хареса този статус” – това са хора, които жадуват да бъдат забелязани, някой да им каже, че са ценни.

Това е и нашата война, ние се бием да бъдем забелязани – да се преместим на място под слънцето, място сред семейството, мяесто сред приятелите, обществото … място към което да принадлежим. Ние вярваме, че трябва да завладеем територия на този свят, която да е наша. И е вярно , Трябва да го направим. Ако това е войната, която трябва да водим, войната за завоеваване, то ние трябва да разбереме враговете си. Това са човешки същества като нас, които водят същата война, като нас, за място под слънцето. Знамето, под което водим тази война е едно и също за всеки един от нас и се казва: Аз, моето.

Ние водим битки за моите пари, моето семейство, моята родина, моята жена – което сумирано е война за “моето” си. Може да е воната на джунглата – моите амбиции срещу твоите. Война на правилното срещу неправилното. Но каквато и да е войната, битката е срещу плът и кръв. Моето срещу твоето.

Какво би било снаряжението, което един човек трябва да носи за такава война? Със сигурност не е Божието всеоръжие, а по-скоро човешкото такова. А то е:

  • Опашете се с мъдрост –  тъжната мъдрост на света, която се сумира в следното изречение „куче изяжда куче“ или „Бог помага на тези, които сами си помогнат“ или „лозето не ще само молитва, иска и мотика“ или “цар далеко, Бог високо.”
  • Сложете бронният нагръдник на самочувствието – понеже, ако нямаш вяра в себе си, ти не можеш да се довериш на собствената си съобразителност, а ако това не можеш да направиш, то до никъде няма да стигнеш
  • Краката да бъдат обути в манията за успех – добрата новина, благовестието, че можеш до всичко на този свят да се добереш стига да го искаш достатъчно силно.
  • Над всичко вземета щита на сигурността – понеже в този рисков свят, може да се случи всичко. И вероятно това, от което имаш най-много нужда е: Пари, образование,или в нещо да си добър, че ако всичко се провали да можеш пак да работиш нещо.
  • Също си сложете шлема на привлекателността и меча на съобразителността – рекламите винаги ни казват, че най-красивите печелят, всички, които са красиви, стройни и с прави крака печелят. Най-находчивите и подлите успявят. Света е такъв – постоянно се съревноваваме с другите хора. Дрехи, походки, начин на говорене, нещата, които правят. Има дори хора, които си преправят акцента от варненски (да ме прощават варненци) на софийски. Суета …

Та, в тази война на завоевание, да си спечелим мястото под слъцето – ни трябва всеоръжието на човека, а не това на Бог. Понеже, Божието всеоръжие ни е дадено за битка не срещу кръв и плът, а срещу духовните началства. Не обърквайте снаряжението и битката. Бог НИКОГА, ама НИКОГА не ни е давал оръжие за водена на войната за място под-слънцето. Всъщн

Leave a Comment