Обувките на благовестието на мира

сеп. 30th, 2011 | By | Category: Блог, Най-новото

Един от най-криворазбраните стихове в Библията е Ефесяни 6:15

„и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.”

Най-често той бива разбиран така: Обувките ни правят да бъдем подвижни. Трябва да сме на разположение на Бога, по всяко време и на всяко място, за да споделяме Евангелието с всеки, който Бог постави на пътя ни. В този размирен свят ние трябва да носим светлината и да сме солта на земята. И после веднага се цитира стиха от Исая 52:7-10.
Обаче, това е доста погрешно разбиране. Нека погледнем текста

 "обути с готовност чрез благовестието на мира"

shoesТекста не казва, че сме обути да благовестваме, а че сме обути (стъпили здраво) в благовестието на мира. В тези стихове, Павел описва снаряжението на един римски войник. Интересно е да се знае, че римският войник е имал обувки, със дебела кожа за подметка и кожени връзки, с които си е връзвал обувките (като сандали) но те са имали още и шипове отдолу – като бутонки на футболисти.

Един римски войник е притежавал щит висок 1.60 метра, меч дълъг 45 см. Той е трябвало да забие краката си в земята (със шиповете) и да защитава 2 квадратни метра земя. За да може да отстои позицията си, той е трябвало да вкопае краката си в земята – с шиповете на обувките си. Тук не се говори за служение или благовестие, тук се говори за война, говори се да си вкопаеш краката и да устоиш срещу атаките на дявола. Та, какво е "благовестието на мира", в което трябва здраво да се вкопаем и да издържим атаките на дявола? Римляни 5 ни казва:

 "И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога."

Нашият мир със Бог е в следствие на това, че смърта, греха са покорени, победени и Божият гняв, няма да е върху нас, заради това, което Исус Христос е направил. Заради победата на Исус Христос над смъртта и греха ние имаме мир.
Също в Римляни 5:10 Павел казва:

"когато бяхме неприятели бидохме примирени с Бога чрез смъртта на Сина Му"

Виждаме, че мира на благовестието всъщност е нашето "примирение с Бог". Това означава – да имам стабилност в живота, опора, които идват от Божието примирение с мен. Да знам, че Бог ме обича. Да знам, че Той е на моя страна. И знам, че в Исус Христос – Бог ме е превърнал от един Негов враг, в човек, на който му е простени, който има привилегията да бъде наречен Божие дете.

Ако Бог е откъм нас, кой ще бъде против нас? Римляни 8:31

И когато аз трябва да говоря за Бог на всеки човек, най-големият ми враг, както и най-големият ми приятел, аз имам стабилност – защото моите крака са вкопани в Божия мир, който се озновава на факта, че аз съм се помирил с Бог и Бог ме обича.
Обувките на благовестието на мира са за да можем аз и ти да стъпим здраво, по време на атаката на дявола, в Божия мир, знаейки, че аз и ти сме примирени с Него, и че Той е на наша страна.
Господ да ви благослови и успокои с любовта Си

Leave a Comment